Heerlijk (na)zomeren met deze toppers van smaakwaters

Onderstaande recepten kwamen als winnaar uit de bus bij onze wedstrijd 'zomerse smaakwaters'. Ontdek ze snel! Ze zijn heerlijk verfrissend én leuk om op tafel te zetten wanneer je gasten hebt.

27-08-19, 16.06u

 

Aardbei & rozenblaadjes

Een recept van J. Steyvers uit Tongeren. Lekker romantisch!  

Ingrediënten

  • Een handvol aardbeien;
  • Rozenblaadjes (let op dat de rozen niet behandeld zijn met pesticiden). Hoe meer blaadjes, hoe rozer het water;
  • Een citroen;
  • 1,5 liter kraantjeswater.

Bereidingswijze 

  • Snij de citroen in schijfjes;
  • Vul een kan met alle ingrediënten, behalve het water;
  • Giet het water er over;
  • Bewaar minstens een paar uren in de koelkast voor een mooie roze kleur.

Zoethout

Een recept van H. Boels uit Kessel-Lo. De zoete smaak van het verleden!

Zo maak je het

  • Vul een bidon met een stokje zoethout (Glycyrrhiza glabra, kalissiehout, klishout, kalissestok)
  • Les je dorst en herontdek de zoete smaak van het verleden!

Cavaillon met mango & aardbei

Een recept van L. Baetens uit Moerbeke-Waas. Proef de zomer!

Ingrediënten

  • 1/4 van een cavaillon (meloen)
  • 1/2 mango
  • enkele aardbeien
  • enkele muntblaadjes

Appelsien met basilicum & kurkuma 

Een recept van S. Beerts uit Hasselt. Verrassend gezond!

Ingrediënten

  • 1 liter kraantjeswater
  • 1 appelsien
  • 4 takjes basilicum
  • verse kurkuma van circa 3 cm (ondermeer te koop bij Delhaize, Albert Heijn, Bio Planet...)

Bereidingswijze

  • Was de appelsien en snijd in schijfjes van circa 0,5 cm;
  • Schil met een dunschiller het buitenste laagje van de kurkuma. Bescherm je handen daarbij met plastic handschoenen omwille van de vasthoudende gele kleur van de geneeskrachtige kurkumawortel. Snijd de zo goed mogelijk geschilde kurkuma in schijfjes van circa 0,2 cm;
  • Voeg de appelsienschijfjes, kurkumaschijfjes en de basilicumtakjes in een waterkaraf;
  • Voeg 1 liter kraantjeswater toe;
  • Dek de karaf af en plaats deze een nachtje in de ijskast;
  • Serveer gekoeld en toast op een gezond leven!

Appel & mango

Een echt zomers fruitwaterrecept van L. Vandecasteele.

Zo maak je het

  • 2 grote eetlepels mangostukjes (uit de diepvries of vers)
  • Halve appel, geschild en in plakjes
  • IJsklontjes
  • Meng de ingrediënten in een kan met water, laat even trekken en klaar is deze zomerse fruitwater!

Abrikoos & lavendel

Een uitmuntend recept van W. Vanderpoorten.

Ingrediënten

  • 1 liter kraantjeswater
  • 350g rijpe abrikozen
  • 4 verse of gedroogde takjes lavendel
  • 1 kneepje citroen

Doe alle ingrediënten in een glazen karaf en laat het water 12 uur trekken in de koelkast. Santé!

Framboos & rozemarijn

Een recept van E. Aerts voor een heerlijk zoete en kruidige smaak.

Ingrediënten

  • heel takje rozemarijn
  • enkele hele frambozen

Pina Colada smaakwater

Een recept van E. Aerts. Tropisch, alcoholvrij en gezond!

Zo maak je het

  • Snij de limoen in schijfjes;
  • Snij de ananas is blokjes;
  • Doe deze in een kan water;
  • Voeg hierbij een handvol kokosvlokken;
  • Zet dit minstens 1 uur in de ijskast . Na dit uurtje heb je een heerlijk tropische vruchtendrank!

Ananas & sinaasappel

Een recept van L. Vanlaethem met nét dat tikkeltje meer.

Dit heb je nodig

  • 1 ananas persen met sapcentrifuge
  • 1 l bruiswater (via Sodastream) 
  • 1 limoen (optioneel)
  • 2 el honing
  • snuifje kaneel
  • 2 sinaasappels

Santé!

 

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht