Zomer in het land - drink voldoende water

De zomer is in het land! Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen op zonnige (en minder zonnige) dagen. Denk hierbij aan het milieu en kies voor water van de kraan. Water is een kostbaar goed, dus ga er extra spaarzaam mee om.

24-06-19, 11.21u

4 vuistregels om voldoende gehydrateerd te blijven

  • Drink. Ook als je geen dorst hebt. Bijvoorbeeld op vaste tijdstippen.
  • Check bij bejaarden en kleine kinderen in je omgeving of zij dat ook doen (zij zijn extra gevoelig voor uitdroging). 
  • Neem steeds een hervulbare drinkfles mee, die je kan bijvullen met heerlijk fris kraantjeswater!
  • Hou de kleur van je urine in het oog. Is deze donker? Dan drink je te weinig.

Ook (huis)dieren hebben dorst

Zorg ook dat je huisdieren voldoende water hebben op warme dagen! Voeg eventueel wat ijsblokjes aan hun drinkbak toe. Katten houden er niet van om op één plek te drinken. Daarom plaats je best verschillende schaaltjes met water verspreid door het huis. Voor honden kies je dan weer beter voor een grote drinkbak, die warmt minder snel op. Vogelbescherming Vlaanderen roept ook op om de vogels een handje te helpen door een kommetje water in de tuin te zetten op warme dagen.

Verspil geen drinkwater

De Watergroep roept ook deze zomer op om minder drinkwater te verspillen. “Je gazon sproeien heeft geen zin. Oké, het ziet wat groener, maar gras is sterk en herstelt zich. Drinkwater daarvoor gebruiken is in feite not done”, aldus directeur-generaal Hans Goossens. Maar ook regen- of putwater hiervoor gebruiken is af te raden. Want dat kan worden gebruikt om toiletten door te spoelen of de was te doen, waardoor weer minder drinkwater moet worden gebruikt.

Tips om minder drinkwater te verspillen:

Eerst en vooral: gebruik regenwater waar mogelijk.

infografiek water besparen

 

 
Terug naar nieuwsoverzicht