Voor ouders

Mijn kind gaat naar een kraantjeswaterschool 

De school is en blijft een enorm invloedrijke omgeving voor kinderen. Het is een plaats waar ze, naast de gewone lessen, ook leef- en eetgewoonten aanleren. In heel wat Vlaamse scholen worden kinderen en jongeren vandaag al gestimuleerd om kraantjeswater te drinken, maar dit gebeurt nog te vaak in het kader van een korte, jaarlijks terugkerende actie. Wij hopen dat leerlingen dankzij de inspanningen van de school kraantjeswater als een gezond, lekker en ecologisch alternatief voor andere dranken zullen beschouwen en geven scholen hierbij graag een duwtje in de rug.

Alle info over het scholencharter vind je hier.

Onze kwaliteitsgarantie naar scholen

Kraantjeswater wordt op meer dan 60 parameters getest en is het strengst gecontroleerde voedingsproduct in Vlaanderen. 99,63% van alle analyses van drinkwater in 2017 voldoet aan de strenge kwaliteitseisen. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De weinige normoverschrijdingen waren doorgaans te wijten aan te hoge waarden voor lood en nikkel. 12 scholen kregen het advies om geen kraantjeswater meer te drinken wegens te veel lood. Kraantjeswaterscholen worden hierop extra gescreend.

Wanneer een school het kraantjeswatercharter wil ondertekenen, controleert De Watergroep de kwaliteit van het water aan de kraan op basis van de meest recente analyses. Indien nodig organiseert De Watergroep een extra staalname om zo de drinkwaterkwaliteit te garanderen. De school krijgt indien nodig advies rond aanpassingen aan de binneninstallatie en rond het onderhoud en plaatsing van tappunten.

Indien de kwaliteit van het drinkwater aan de tappunten niet kan worden gegarandeerd, kan de school niet toetreden tot drinKraantjeswater. Gaat het om een loodoverschrijding? Dan wordt er een loodactieplan opgesteld en krijgt de school richtlijnen van Volksgezondheid. Ook wij zetten de school op weg om deze richtlijnen in de praktijk om te zetten en laten de school pas toe als ‘kraantjeswaterschool’ als de nodige aanpassingen gebeurd zijn en de nieuwe staalnames wel conform zijn.

De voordelen van kraantjeswater op school

Naast de ondersteuning en adviesverlening van De Watergroep rond de kwaliteit van het kraantjeswater, krijgt de school tal van andere voordelen:

  • een voordelig aanbod van drinkflessen en karaffen
  • materiaal om leerlingen te sensibiliseren
  • een gratis workshop van GoodPlanet (vraag deze hier aan)
  • een schoolpoortlabel
  • jaarlijks de kans om ‘kraantjeswaterschool van het jaar’ te worden.  

Op school is kraantjeswater de ideale dorstlesser: leerlingen voelen zich fitter en kunnen zich beter concentreren in de klas als ze voldoende water drinken. Bovendien is kraantjeswater goedkoop, gezond en van topkwaliteit.

De Vlaamse overheid voert een actief beleid om van scholen een suikervrije omgeving te maken. De aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie rond suiker liggen hierbij aan de basis. Dit betekent dat alle dranken met toegevoegde suiker en ook geconcentreerde sappen worden ontraden. Een aanbod van gratis water als gezonde drank wordt gestimuleerd. Kraantjeswater is de goedkoopste en meest duurzame manier om hieraan te voldoen.

Kraantjeswater is het milieuvriendelijkste drankje dat er bestaat want het wordt zonder verpakking of transport thuis of op school geleverd. Flessenwater en andere dranken in blik, brik of plastic verpakking zijn 10.000 keer slechter voor het milieu. Productie en transport eisen veel grondstoffen op, en de afvalberg aan petflessen groeit steeds aan. Kraantjeswater schenken kost de school bovendien weinig of geen elektriciteit. Koeling en verlichting in (frisdrank)automaten zijn in scholen en openbare gebouwen vaak verantwoordelijk voor meer dan 10% van de elektriciteitsfactuur. Ook op PMD-zakken spaart de school heel wat uit.

De voordelen van kraantjeswater voor kinderen

 

 

Wat kan je als ouder of oudercomité betekenen?

Kraantjeswaterschool?!

Is de school van jouw zoon / dochter nog geen kraantjeswaterschool? Stap samen met het oudercomité naar de directie en laat ze het scholencharter online ondertekenen. Gaat jouw kind wel al naar een kraantjeswaterschool? Stimuleer de school om hier open en duidelijk over te communiceren. Niet alleen naar de leerlingen, maar ook naar de ouders, leerkrachten en het onderhoudspersoneel. Kinderen moeten weten welke hun ‘watertappunten’ zijn. De school gebruikt hiervoor best signalisatieborden of stickers. 

Zet zelf een actie op

Zet een actie op om kraantjeswater nog aantrekkelijker te maken op school. Hoe? Door bijvoorbeeld de opbrengst van een actie van jullie oudercomité te besteden aan een gratis drinkbus voor elke leerling, karaffen in de refter of een hip tappunt. Voorbeeldacties van andere scholen die leerlingen stimuleren om (meer) kraantjeswater te drinken vind je hier. Op de webshop vind je een voordelig aanbod van drinkflessen en karaffen. 

Plaats je school in de schijnwerpers en win!

Neemt jouw school initiatieven voor het promoten van kraantjeswater? Sein ze zeker in via info@drinkraantjeswater.be! Elk initiatief, groot of klein, verdient een vermelding op de website, social media of nieuwsbrief van drinKraantjeswater. Bovendien maakt de school via zulke acties kans om ‘school van het jaar’ te worden. Deze school krijgt een heus kraantjeswaterfeest op het einde van het schooljaar en Herman Verbruggen, peter van het project, feest mee.

Scholen kunnen zich hier vanaf het voorjaar 2019 online voor inschrijven.

Bekijk hier een korte reportage van de eerste 'Kraantjeswaterschool van het jaar', Vrije basisschool De Horizon uit Koolskamp in 2016 - 2017.

Meer weten over kraantjeswater?

Bekijk hier enkele veelgestelde vragen over kraantjeswater.