Kraantjeswater op vakantie: drinken of weigeren?

Kraantjeswater heeft niet overal dezelfde samenstelling en smaakt daarom anders in het buitenland. Dat is echter geen reden tot paniek: in veel vakantielanden kan je gewoon water van de kraan drinken. Ontdek hier of dat ook kan op jouw vakantiebestemming.

15-07-19, 10.35u

Sfeerbeeld kraantjeswater op vakantieAndere samenstelling, andere smaak

Water is een natuurlijk product. Het heeft dus niet overal dezelfde samenstelling en dus ook niet overal dezelfde smaak. Drinkwater dat gewonnen wordt uit oppervlaktewater smaakt ook anders dan drinkwater dat uit grondwater wordt bereid.

Je kan de smaakverschillen vergelijken met die tussen de verschillende flessenwaters. Smaak is vaak een kwestie van persoonlijke voorkeur. 

Water dat lange tijd heeft stilgestaan in de leidingen, smaakt ook niet lekker. Laat daarom bij terugkomst van je vakantiebestemming de kraan even lopen voor je ervan drinkt.

Waterkwaliteit per land

In veel vakantielanden, zeker in Europa, kan je veilig water uit de kraan drinken en je tanden ermee poetsen. Toch geldt dit niet voor elk land. Wil je weten of het kraantjeswater op jouw vakantiebestemming drinkbaar is? Surf dan naar www.waterinhetbuitenland.nl of kijk bij de reisadviezen op de website van Buitenlandse Zaken

Als het water niet drinkbaar is (let ook op met ijsblokjes!) moet je het koken voor gebruik of flessenwater kopen. Denk in dat laatste geval aan het milieu: koop indien mogelijk glazen flessen met statiegeld. Indien je plastic flessen koopt, sorteer deze na gebruik dan in de juiste inzamelbak voor recyclage. Neem je een hervulbare drinkfles mee op vakantie? Dan kan je grote bidons water aankopen en zo telkens je drinkbus bijvullen.

Terug naar nieuwsoverzicht