Go! Freinetschool De Step uit Beringen wordt kraantjeswaterschool van het jaar 2017-2018

drinKraantjeswater zet eenmaal per jaar een kraantjeswaterschool in de bloemetjes voor de inspanningen die zij levert om leerlingen te stimuleren om kraantjeswater te drinken. Dit jaar wordt Go! Freinetschool De Step in Beringen bekroond met de titel ‘kraantjeswaterschool van het jaar’. Dat werd gevierd met een heus waterfeest. Herman Verbruggen, peter van het project, feestte mee en overhandigde de award.

25-06-18, 15.19u

Overhandiging awardDe leerlingen en leerkrachten van Go! Freinetschool De Step kennen de voordelen van kraantjeswater drinken maar al te goed. Sinds 1 september 2017 is kraantjeswater de enige toegelaten drank op school. Maar de MOS-school doet veel meer om een milieuvriendelijke en gezonde leefomgeving te creëren en schenkt daarbij veel aandacht om de leerlingen op een enthousiaste manier bewust te maken van de voordelen van kraantjeswater. 

"We kochten voor elke klas een toestel om zelf bruisend water te maken en op de speelplaats zijn 2 drinkfonteintjes beschikbaar. Fruitsappen tijdens de boterhammentijd werden afgeschaft dus nu drinken we enkel nog water (met of zonder bruis) van de kraan. We hebben een milieuraad voor en door leerlingen en ook daar wordt het thema kraantjeswater regelmatig behandeld. Klassen maakten affiches om tijdens de feesten van de school kraantjeswater te promoten, kinderen van de derde graad organiseerden een waterkraampje en ook voor de leerkrachten werd er een actie op poten gezet met de boodschap om een tas koffie eens vaker in te ruilen voor een glaasje kraantjeswater. Er werd keurig bijgehouden hoeveel water, dat nodig is om koffie te produceren, daarmee uitgespaard werd”, aldus Reinhilde Cortvrient, directeur De Step.

Een gezonde en milieuvriendelijke leeromgeving

De school is en blijft een enorm invloedrijke omgeving voor kinderen. Het is een plaats waar ze, naast de gewone lessen, ook leef- en eetgewoonten aanleren. Reinhilde Cortvrient: “Elke dag wordt er fruit gegeten op school en ook droge koeken kopen we aan in grote verpakkingen om zoveel mogelijk afval te vermijden. Volledig overschakelen naar kraantjeswater was dus een logische stap als we denken aan ons milieuvriendelijk beleid en aan de gezondheid van onze leerlingen. Deze beslissing werd trouwens enorm goed onthaald bij de kinderen en hun ouders.” 

Scholen die mee op de kar springen, krijgen materiaal om hun leerlingen te sensibiliseren, kunnen voordelig drinkflessen aankopen en krijgen ondersteuning en adviesverlening door De Watergroep met betrekking tot de kwaliteit van hun kraantjeswater en tappunten. 

Meer dan 300 kraantjeswaterscholen

Meer dan 300 scholen ondertekenden intussen het scholencharter. Zij engageren zich om kraantjeswater actief te promoten bij hun leerlingen. Lisse Elsen, projectcoördinator drinKraantjeswater: “Kraantjeswater is het milieuvriendelijkste drankje dat er bestaat en op school is het de ideale dorstlesser. Leerlingen voelen zich fitter en kunnen zich beter concentreren in de klas als ze voldoende water drinken. Bovendien is kraantjeswater goedkoop, gezond en van topkwaliteit. Via het scholencharter willen we kinderen er van jongs af aan attent op maken dat kraantjeswater lekker en gezond is. We blijven zoeken naar middelen om scholen daarin te ondersteunen.” 

Een topproduct uit de kraan

drinKraantjeswater wil zoveel mogelijk scholen stimuleren om te kiezen voor een gezond, goedkoop, ecologisch, gemakkelijk en kwaliteitsvol product: kraantjeswater. Herman Verbruggen draagt daarin graag zijn steentje bij als peter van het project: “Ik vind het te gek voor woorden dat wij Belgen naar de winkel gaan voor iets wat thuis al uit de kraan komt. En toch laten we ons beïnvloeden en kopen we flessenwater. Wat ook ecologisch een slechte zet is, want dat water moet nog vervoerd worden, in plastic of glazen flessen. Als ik het aan kinderen uitleg, vergelijk ik het altijd met chocomelk", vertelt Herman. "Als er thuis chocomelk uit de kraan komt, loop je toch ook niet naar de winkel om nog flessen of brikken chocomelk te gaan kopen? Met water is dat net hetzelfde.”

Kraantjeswater is minstens even gezond als flessenwater. Het wordt dagelijks op meer dan 60 parameters getest en is daarmee het strengst gecontroleerde voedingsmiddel in België”, aldus Lisse Elsen. “Het is niet overal evident dat er elk uur van de dag drinkbaar water uit de kraan komt” vult Herman aan. “Dus laat andere dranken eens vaker staan en kies voor water van de kraan!

Terug naar nieuwsoverzicht