Kwalitatief drinkwater tijdens én na jouw reis

Ga je op vakantie? Ga dan eerst na of jouw vakantiebestemming gezond kraantjeswater biedt. In veel landen kan je gewoon water van de kraan drinken. Kan het niet? Pas dan ook op met ijsblokjes. Kom je weer thuis? Spoel je kranen door! Wanneer kraantjeswater langere tijd stilstaat in leidingen, loopt de kwaliteit wat terug. Na 1 minuut heb je weer lekker vers drinkwater van goede kwaliteit.

28-06-18, 11.17u

Kraantjeswater op vakantie

In veel vakantielanden, zeker in Europa, kan je veilig water uit de kraan drinken en je tanden ermee poetsen. Toch geldt dit niet voor elk land. Wil je weten of het kraantjeswater op jouw vakantiebestemming drinkbaar is? Surf dan naar www.waterinhetbuitenland.nl of kijk bij de reisadviezen op de website van Buitenlandse Zaken

Als het water niet drinkbaar is (let ook op met ijsblokjes!) moet je het koken voor gebruik of flessenwater kopen. Denk in dat laatste geval aan het milieu: koop indien mogelijk glazen flessen met statiegeld. Indien je plastic flessen koopt, sorteer deze na gebruik dan in de juiste inzamelbak voor recyclage. Neem je een hervulbare drinkfles mee op vakantie? Dan kan je grote bidons water aankopen en zo telkens je drinkbus bijvullen.

Terug van vakantie? Spoel bij thuiskomst de kranen door!

Als het water al die tijd heeft stilgestaan, neemt het stoffen op die van de leidingen afkomstig zijn. Dat kan gaan om lood, maar afhankelijk van de samenstelling en de hardheid van het water, kan ook ijzer, zink of koper opgenomen worden. Bovendien vormt zich bij stilstaand water aan de binnenwand van de leidingen een biofilm, waar bacteriën zich snel thuis voelen.

Daarom is het goed om bij langere afwezigheid het toilet door te spoelen en de kranen even open te zetten. Doe dit 1 minuut en je hebt weer lekker, vers drinkwater van goede kwaliteit! 

Spoelen zonder verspilling

Laat geen kostbaar water verloren gaan, maar vang het op en gebruik het om mee te poetsen, de wagen te wassen of de planten te begieten.

Terug naar nieuwsoverzicht