Met deze trucjes voor in de klas laat je kinderen voldoende water drinken

Water is de ideale dorstlesser en is bovendien tandvriendelijk. Het bevat geen calorieën of onnodige toevoegingen. Voldoende drinken zorgt voor een goede vochtbalans in de spieren en hersenen. Kinderen voelen zich fitter en kunnen zich beter concentreren in de klas als ze voldoende drinken. Hier zijn 10 tips en trucjes om hen op school alvast voldoende kraantjeswater te laten drinken.

11-09-18, 10.11u

1. Duidelijke regels

Stel duidelijke regels op. Wanneer en waar kunnen leerlingen hun beker of drinkfles bijvullen? Mogen ze de hele les door drinken? Worden er extra plaspauzes voorzien? Indien deze regels voor alle klassen hetzelfde zijn, kan je deze opnemen in het schoolreglement. Communiceer deze regels ook naar de ouders.

2. In het oog

Een coole hervulbare drinkfles of een mooie waterkaraf in de klas maakt het veel leuker om water te drinken. Sta (in de mate van het mogelijke) toe dat leerlingen hun drinkfles op de lessenaar mogen laten staan. Water zien is water drinken. Een leuk waterkraampje openen op de speelplaats op vaste waterdagen is ook een goed idee.

3. Plastic flesjes aan de kant

Leg een datum vast waarop wegwerpflesjes niet meer welkom zijn op school en communiceer dit naar de ouders, zodat zij hun kinderen van een herbruikbare drinkfles kunnen voorzien. Of organiseer een gezonde actie (vb. gezonde ontbijtmandenverkoop) en doe met de opbrengst elke leerling een drinkfles of drinkbeker cadeau. Via onze online scholenshop kan je drinkflessen aan een verminderd tarief bestellen.

4. Duidelijke drinkwatertappunten 

Het maakt niet uit of het nu om een nieuw of bestaand tappunt gaat, als het maar goed onderhouden wordt. De belangrijkste onderhoudstips vind je hier. Zo kan een goed onderhouden keukenkraan ook een volwaardig tappunt zijn. Daarnaast is een goede en duidelijke communicatie belangrijk. Werk met pictogrammen van drinKraantjeswater om de leerlingen de tappunten aan te tonen. Benadruk ook dat het belangrijk is om de maatregelen met betrekking tot de hygiëne te respecteren (vb. geen verfborstels uitwassen aan een drinkwatertappunt).

5. Tellen en belonen

Gebruik een sticker- of stempelkaartje waarmee leerlingen op een leuke manier kunnen aanduiden wanneer ze een bepaalde hoeveelheid water (per glas of per volledige drinkfles) hebben gedronken. Zo krijgen ze een betere controle over hun vochtinname.

6. Interactieve opdrachten

Laat leerlingen meedenken of eigen opzoekwerk verrichten rond drinkwater in de wereld of de voordelen van kraantjeswater drinken. Dat blijft hen langer bij. Ga in dialoog, test allerhande proefjes uit of organiseer een debat rond toegelaten dranken op school. Het gratis online lesplatform van De Watergroep biedt kant-en-klare lesactiviteiten rond water waarin je zelf het type oefening en soort activiteit kiest op basis van jouw klas. Of vraag een gratis interactieve workshop over kraantjeswater van vzw GoodPlanet aan voor leerlingen van het secundair onderwijs en de derde graad van het basisonderwijs.

7. Eigen campagnemateriaal

Als leerlingen zelf een milieublog bijhouden of affiches ontwerpen, zal je versteld staan hoe creatief en overtuigend deze kunnen zijn! Je kan ook samen een filmpje maken met waterrijmpjes, een leuke sketch of met een waterlied met herbruikbare bekers als instrument en het nadien bezorgen aan alle leerlingen, leerkrachten en ouders om ook hen aan te sporen om voor kraantjeswater te kiezen.

8. Blinde waterproeverij

Kraantjeswater = niet lekker? Organiseer een blinde waterproeverij. Kies enkele flessenwaters, giet ze net zoals het kraantjeswater in genummerde karaffen en koel deze op dezelfde temperatuur. En dan: proeven maar! Wij konden op deze manier al heel wat mensen overtuigen. Hier vind je enkele handige scorekaartjes.

9. Geef smaak

Water = saai? Hou een kleine kookworkshop in de klas met wat gesneden fruit en kruiden naar keuze die je toevoegt aan een kan water. Laat dit enkele uren trekken in de koelkast en je hebt zo een volwaardige vervanger voor limonade. Enkele voorbeelden vind je hier. Geef de receptjes mee aan de ouders. De combinaties zijn eindeloos, dus laat de leerlingen ook zelf experimenteren.

10. Waterweetjes

Verspreid waterweetjes in het schoolgebouw. Kijk hier voor inspiratie. Met deze weetjes kan je leerlingen bewust maken van ons waterverbruik en hen tegelijkertijd laten inzien dat wij ons in een luxepositie bevinden als het over drinkbaar water gaat. Zijn de toiletten op school aangesloten op regenwater? Maak dit dan ook zichtbaar in de toiletten en toon aan waarom de school dit doet!

 
Terug naar nieuwsoverzicht