Drinkwaterkwaliteit in scholen

99,63% van alle analyses van drinkwater in 2017 voldoet aan de strenge kwaliteitseisen. 12 scholen kregen het advies om geen kraantjeswater meer te drinken wegens te veel lood. Kraantjeswaterscholen worden hierop extra gescreend. Lees hier alles over onze aanpak en kwaliteitsgarantie naar scholen.

21-11-18, 12.44u

De kwaliteit van het drinkwater in Vlaanderen is bijzonder goed. Van alle analyses die in 2017 werden uitgevoerd, voldeed 99,63 procent aan de strenge kwaliteitsnormen. De meeste normoverschrijdingen werden vastgesteld voor lood en nikkel.

Een teveel aan lood ligt vaak aan de – verouderde – leidingen in de binneninstallatie en kan verholpen worden door die te vervangen of een aantal voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. 12 Vlaamse scholen hebben vorig jaar dan ook dit advies gekregen en om tot dan niet meer van de kraan te drinken.

Wanneer een school het kraantjeswatercharter wil ondertekenen, controleert De Watergroep de kwaliteit van het water aan de kraan op basis van de meest recente analyses. Indien nodig organiseert De Watergroep een extra staalname om zo de drinkwaterkwaliteit te garanderen en eventueel advies te verlenen rond aanpassingen aan de binneninstallatie.

Indien de kwaliteit van het drinkwater aan de tappunten niet kan worden gegarandeerd, kan de school niet toetreden tot drinKraantjeswater. In dat geval wordt er een loodactieplan opgesteld en krijgt de school richtlijnen van Volksgezondheid. Ook wij communiceren deze richtlijnen en laten de school pas toe als ‘kraantjeswaterschool’ als hieraan wordt voldaan en als de nieuwe staalnames wel volledig conform zijn.

Hier vind je alle info over het scholencharter van drinKraantjeswater.

Loden leidingen: hoe herken je ze en hoe vervang je ze? Lees er alles over op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij.

 
Terug naar nieuwsoverzicht