Haacht deelt 1400 drinkbussen uit aan jonge sporters

Om de afvalberg te verkleinen en kraantjeswater te promoten, krijgen zo’n 1.400 jeugdleden van tien lokale sportclubs een hervulbare drinkbus. De leden van badmintonclub BC Den Dijk en Gym Haacht namen op woensdag 5 december de eerste drinkbussen in ontvangst.

12-12-18, 13.20u

Sporters aan zet

Opdat ook de volgende generaties gezond zouden kunnen sporten, is duurzaamheid een speerpunt in het sportbeleid. Op woensdag 5 december ondertekenen tien sportclubs dan ook het charter duurzame vereniging en beloven ze om verschillende duurzame principes toe te passen, zoals bijvoorbeeld zelf opruimen en anderen aanspreken wanneer die afval laten liggen.

Een eerste actie is het aanmoedigen van het gebruik van hervulbare drinkbussen. Het doel is om de afvalberg te verkleinen en daarom deelt de gemeente, samen met de sportraad en de sportverenigingen, 1.400 drinkbussen uit aan de jeugdleden van de deelnemende sportclubs.

Eerder werden er, in samenwerking met Ecosportief, sporten doe je spoorloos!, duo-vuilnisbakken geplaatst aan vrijetijdscomplex Den Dijk om rest- en pmd-afval te sorteren en werd er een drinkwatertappunt geïnstalleerd in de sporthal.

Kiezen voor kraantjeswater

Haacht wil bewuster omgaan met kostbaar water en ondertekende daarom, net als 95 andere gemeenten, het charter drinKraantjeswater. Hiermee engageert de gemeente zich om enkel kraantjeswater te schenken in de gemeentelijke gebouwen, het drinken van kraantjeswater aan te moedigen en verpakkingsafval te voorkomen door het gebruik van hervulbare drinkbussen te stimuleren. Het project drinKraantjeswater is een initiatief van De Watergroep en de afvalintercommunales Limburg.net en IDM.

Het is belangrijk dat sporters voor, tijdens en na de inspanning voldoende water drinken. Om de kwaliteit van kraantjeswater te garanderen, zet De Watergroep in op extra controles voor kraantjeswatergemeenten. Sportieve inwoners kunnen dus met een gerust hart hun drinkbus vullen met kraantjeswater!

Iedereen Mooimaker

De drinkbussenactie sluit mooi aan bij de strijd tegen zwerfvuil. De sportclubs trekken nu mee aan de kar van een proper en mooier Haacht door bijvoorbeeld op regelmatige basis een zwerfvuilactie te organiseren. Samen met Mooimakers zijn er al enkele initiatieven rond zwerfvuil en sluikstort uitgewerkt zoals bijvoorbeeld de acties tegen hondenpoep, het in kaart brengen van de sluikstort-hotspots en het straatafvalbakkenbeleid met een opvallende nieuwe vuilnisbak op de markt als eyecatcher. Dankzij Operatie Proper worden vrijwilligers, scholen en verenigingen ondersteund in hun acties voor propere eigen terreinen en een mooiere buurt.

Terug naar nieuwsoverzicht