Leuven kiest als 100e gemeente voor kraantjeswater

De stad Leuven ondertekende recent als 100e gemeente het charter drinKraantjeswater. Op 22 maart, Wereldwaterdag, kwam onze peter Herman Verbruggen persoonlijk langs om de stad te feliciteren en het charter officieel te ondertekenen met schepen Thomas Van Oppens. De ondertekening viel samen met de Mars voor Water. Ook voor alle andere Kraantjeswatergemeenten had Herman Verbruggen een verrassing in petto.

22-03-19, 13.33u

Charter drinKraantjeswater

Met het charter wil het project drinKraantjeswater steden en gemeenten overtuigen om te kiezen voor water van de kraan. Leuven ondertekende recent als 100e gemeente het charter en dat werd gevierd op Wereldwaterdag, in het bijzijn van Herman Verbruggen, peter van het project. De stad zal onder andere kraantjeswater schenken in de stadsgebouwen, het gebruik van herbruikbare drinkflessen stimuleren en het drinken van kraantjeswater zoveel mogelijk promoten bij medewerkers, inwoners, scholen, lokale bedrijven en verenigingen.

‘Er wordt momenteel al kraantjeswater gedronken in vier stadsgebouwen, maar we gaan dit de komende jaren gevoelig uitbreiden. Kraantjeswater is altijd beschikbaar en is een stuk goedkoper dan flessenwater. Bovendien moeten er geen flessen gemaakt en vervoerd worden en is er geen verpakkingsafval. Kraantjeswater drinken is dus goed voor de portemonnee, het milieu en zelfs voor de mobiliteit in onze regio. Redenen genoeg voor het stadsbestuur om over te schakelen op kraantjeswater’, zegt Thomas Van Oppens, schepen van personeel en organisatie.

Mars voor Water

De ondertekening van het charter viel samen met de Mars voor Water. De stad Leuven daagde de Leuvense scholen uit om op Wereldwaterdag mee te wandelen met de Mars voor Water en zo aandacht te vragen voor proper drinkwater. De stad stippelde vier  wandelingen uit van telkens ongeveer zes kilometer die allemaal eindigen op het Blauwputplein in Kessel-Lo. Daar kregen de kinderen een herbruikbare beker fris kraantjeswater aan de waterbar van De Watergroep. Zes km is de gemiddelde afstand die jongeren uit het Zuiden dagelijks stappen om (al dan niet proper) water te halen. 560 leerlingen uit vijf Leuvense scholen legden deze afstand af.

‘Voor mij is het de normaalste zaak van de wereld om kraantjeswater te drinken’, legt Herman Verbruggen uit. ‘Hier in het rijke Westen vinden we het heel vanzelfsprekend dat er 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 lekker en gezond water uit de kraan komt. Wij hebben geluk, want vandaag beschikt 10% van de wereldbevolking nog steeds niet over drinkwater in zijn nabije omgeving. Hier is kraantjeswater een gezond en ecologisch alternatief voor andere dranken. En het voldoet aan strenge kwaliteitseisen. Met een draai aan de keukenkraan les je je dorst. Zo gemakkelijk! En toch behoort België wereldwijd tot de landen met de hoogste flessenwaterconsumptie. Gek toch? Zeker als je weet dat kraantjeswater zowat 200 keer goedkoper is dan flessenwater. Ik wil mijn steentje bijdragen om aan dat bewustzijn iets te veranderen’.

Voordelen voor Kraantjeswatergemeenten

Steden en gemeenten die het Kraantjeswatercharter ondertekenen, krijgen enkele voordelen zoals promotiemateriaal, een kwaliteitscontrole van het drinkwater in sporthallen en voorrang bij de plaatsing van 800 gratis drinkwatertappunten van De Watergroep. Leuven krijgt binnenkort 16 tappunten en plaatst deze in het gemeenschapscentrum Bosstraat, het deelgemeentehuis in Heverlee, het Augustinessenklooster, SLAC Albertschool, de sporthal in Heverlee, het gemeenschapscentrum Genadedal, het voetbalcentrum Bruineveld, de Sportschuur in Wilsele, de sporthal Ymeria, de boks- en danszaal 't Celestijntje, de kruidtuin, Bibliotheek Tweebronnen, het buurtcentrum Sint-Maartensdal, de dienst Diversiteit, Bibliotheek Kessel-lo en het zwembad van Kessel-lo.

Projectsubsidies voor gemeenten

Op Wereldwaterdag, onze feestdag, had Herman Verbruggen voor alle Kraantjeswatergemeenten een verrassing in petto. Vanaf 22 maart 2019 kunnen gemeenten projectsubsidies aanvragen, cash of in de vorm van promotiematerialen, voor acties die het drinken van kraantjeswater promoten bij inwoners. DrinKraantjeswater stelt hiervoor een jaarlijks budget van 24.000 euro ter beschikking, met een maximum van 500 euro per project. Dit kan gaan van het uitdelen van drinkflessen tijdens een sensibiliseringsactie tot het ontwikkelen van decoratieve signalisatie om een bestaand drinkwatertappunt op te waarderen. ‘Zo worden alle Kraantjeswatergemeenten beloond op Wereldwaterdag en kunnen we samen volledig gaan voor water van de kraan’, sluit Herman Verbruggen af

Hier vind je alle informatie over het gemeentecharter en de projectsubsidies.

Terug naar nieuwsoverzicht