Gemeentelijke basisschool (GBS) Molenstede krijgt drinkwatertappunt van Herman Verbruggen

Naar aanleiding van Wereldwaterdag op 22 maart lieten de leerlingen van GBS Molenstede van zich horen. Dankzij hun zelfbedachte waterslogans wonnen zij de Wereldwaterdagwedstrijd van drinKraantjeswater. Herman Verbruggen, peter van het project, onthult op 20 april het welverdiende drinkwatertappunt.

24-04-17, 18.30u

Sfeerbeeld GBS MolenstedeHet scholencharter van drinKraantjeswater leeft in GBS Molenstede

De leerlingen en leerkrachten van GBS Molenstede kennen de voordelen van kraantjeswater maar al te goed. Niet alleen werd er tijdens de Wereldwaterdagweek extra aandacht rond water besteed in de lessen, sinds 1 september koos GBS Molenstede resoluut voor kraantjeswater op school.

‘Om het drinken van kraantjeswater extra kracht bij te zetten, ondertekenden we met onze school het charter van drinKraantjeswater. Hierdoor maakten we ons engagement officieel. We sensibiliseren zowel de leerlingen als de ouders en de leerkrachten actief over het belang van het drinken van kraantjeswater,’ aldus Machtelt Mertens, directrice GBS Molenstede. 

Op school is kraantjeswater de ideale dorstlesser: leerlingen voelen zich fitter en kunnen zich beter concentreren in de klas als ze voldoende water drinken. Het is goed voor de tanden en bevat geen calorieën of onnodige toevoegingen. Het is ook goedkoop, altijd beschikbaar én goed voor het milieu. 

Machtelt Mertens: ‘We willen met onze school inzetten op de ontwikkeling van een gezonde levensstijl bij jonge kinderen. We zetten de leerlingen aan om zoveel mogelijk te bewegen, bieden een evenwichtig aanbod van groenten en fruit, en ook met kraantjeswater kiezen we voor een gezond product.’ 

Drinkfles in de hand, plastic flesjes aan de kant!

Door kraantjeswater te schenken, denkt de school niet alleen aan de gezondheid van de leerlingen, maar heeft ze ook aandacht voor het milieu. De stad Diest geeft alle leerlingen van de eerste leerjaren een gratis drinkfles cadeau. Met de steun van het oudercomité kreeg elk kind in GBS Molenstede op de eerste schooldag een hervulbare drinkfles van drinKraantjeswater. Sindsdien drinken ze allemaal enthousiast water van de kraan.

Lisse Elsen, projectcoördinator drinKraantjeswater: ‘De school liet ons weten dat het afval zichtbaar verminderd is en dat ze zelf erg tevreden zijn over de maatregel om alleen nog kraantjeswater te schenken. Dat doet ons veel plezier. Kraantjeswater is een gezond en ecologisch product van topkwaliteit. Het wordt dagelijks op meer dan 60 kwaliteitseisen gecontroleerd. Er komt geen verpakking of transport aan te pas. En een draai aan de keukenkraan volstaat om lekker, vers water te krijgen. We willen dan ook zoveel mogelijk scholen overtuigen van deze voordelen.’

Herman Verbruggen, peter van drinKraantjeswater: ‘Toen ze mij vroegen om peter te worden, heb ik niet lang moeten nadenken. Drinkbaar water is niet overal evident. 18 miljoen kinderen kunnen niet naar school omdat ze ergens water moeten gaan halen. Bij ons stroomt het gewoon uit de kraan, van dezelfde kwaliteit als het flessenwater dat je in de winkel koopt. Het is te gek voor woorden dat we speciaal naar de winkel rijden om dan met flessen te zeulen. We beseffen niet wat voor luxe we in huis hebben. Ik draag graag mijn steentje bij om kinderen hier van jongs af aan van bewust te maken.’

Onderhoud gedaan? Gegarandeerd kwaliteit uit de kraan

Wanneer een school het charter van drinKraantjeswater ondertekent, gaat De Watergroep op basis van de meest recente analyses na of de kwaliteit van het water OK is tot aan de kraan. Indien nodig worden er extra stalen genomen en geeft De Watergroep advies rond aanpassingen aan de binneninstallatie. Zo kunnen we de drinkwaterkwaliteit op elke school garanderen en kan de kraantjeswaterschool met een gerust hart voor 100% gaan voor water van de kraan.

‘Een goed onderhouden tappunt is erg belangrijk. In de handleiding van het scholencharter staan concrete tips voor de plaatsing en het onderhouden van tappunten. Zo kan een goed onderhouden kraan ook een volwaardig drinkwatertappunt zijn. Ook via de e-nieuwsbrief herinneren we scholen regelmatig aan deze onderhoudstips,’ aldus Lisse Elsen.

Omdat veel scholen zoeken naar een degelijk en betaalbaar drinkwatertappunt, heeft De Watergroep een raamovereenkomst afgesloten met Aqualex, een betrouwbare leverancier van drinkwatertappunten. Kraantjeswaterscholen kunnen bij Aqualex terecht voor de aankoop of huur van één of meerdere drinkwatertappunten. 

>> Bekijk hier een korte reportage van ROB-tv.

Scholen die het charter willen ondertekenen kunnen dat via een online formulier doen. Daar vindt u ook de bijhorende handleiding voor scholen met alle praktische info.

Terug naar nieuwsoverzicht