Water leeft in kraantjeswaterscholen

Heel wat scholen organiseerden in het kader van Wereldwaterdag originele acties om kinderen bewust te maken van de voordelen van kraantjeswater.

20-03-17, 18.30u

Sfeerbeeld kraantjeswater leeftVoorbeeldacties die leerlingen stimuleren om kraantjeswater te drinken:

1. Giet het in een filmpje

Zowel de leerlingen van GO Groei uit Vlamertinge als de leerlingen van GBS Molenstede en het Atheneum in Diest boksten enkele leuke, doch educatieve filmpjes in elkaar. Verzin waterrijmpjes, bedenk een leuke sketch of maak een waterlied met herbruikbare bekers als instrument! Leerlingen kunnen hun creativiteit hier de vrije loop laten. 

Tip: mail nadien het gemonteerde filmpje door naar alle leerlingen, leerkrachten en ouders om ook hen aan te sporen om voor kraantjeswater te kiezen!

2. Ontwerp zelf campagnemateriaal

Laat leerlingen zelf een milieublog bijhouden, naar het voorbeeld van buitenschool De Bergop of ‘t Brugske Dadizele in Moorsledegem. De leerlingen van ’t Brugske maakten ook zelf affiches. Je zal versteld staan hoe creatief en overtuigend deze kunnen zijn!

3. Verspreid waterweetjes in de school

In Middenschool Heilig Hart in Bree vind je voortaan allerhande waterweetjes in de gebouwen terug. Vb. ‘Wist je dat voor 1 tas koffie te produceren 282 liter water nodig is ?’ of ‘1 wereldburger op 6 moet meer dan een kilometer stappen om aan water te geraken.’ Deze weetjes moeten leerlingen bewust maken van ons waterverbruik en hen tegelijkertijd laten inzien dat wij ons in een luxepositie bevinden als het over drinkbaar water gaat, wat niet overal evident is. 

Tip: zijn de toiletten op school aangesloten op regenwater? Maak dit dan ook zichtbaar in de toiletten en toon aan waarom de school dit doet!

4.  Werk educatie uit op een interactieve manier

Laat leerlingen meedenken of eigen opzoekwerk verrichten rond drinkwater in de wereld of de voordelen van kraantjeswater drinken. Dat blijft hen langer bij. Ga in dialoog, test allerhande proefjes uit of organiseer een debat rond toegelaten dranken op school.

De leerlingen van de Vrije Basisschool Uiterwaard in Dilsen-Stokkem gaven zelf uitleg aan elkaar waarvoor Wereldwaterdag staat en legden zo de link naar onze luxepositie in België. In ’t Brugske Dadizele (Moorsledegem) werden er verkiezingen georganiseerd. 6 leerlingen uit het 4e, 5e en 6e leerjaar vormen nu een milieugroep en organiseren allerlei acties om hun medeleerlingen milieubewuster te maken. Ook kraantjeswater drinken hoort daar bij!

Buitenschool de Bergop in Tiegem behandelde verschillende waterthema’s per leerjaar:

  • 5e leerjaar: zelf water filteren / grote waterslag met iedereen van de klas / leren over plastic soep (tip: filmpje ‘to drinkbus or not to drinkbus?’)
  • 4e leerjaar: stilstaan bij het gebruik en misbruik van water, het water op de wereld
  • 3e leerjaar: debat: hoe goed zijn we bezig met water op onze school, in de klas en thuis? (Verspillen we niet al te veel? Gebruiken we de kleine knop om het toilet door te spoelen? En wat met papiertjes die we vinden op de speelplaats?)
  • 2e leerjaar: ons watergebruik vergelijken met dat in landen als Laos e.d. tijdens de les W.O.

Tip: voor leuke proefjes kan de waterwaaier van De Watergroep hulp bieden.

5. Plaats een leuk kraantjeswaterkraam op de speelplaats

Enkele praktijkvoorbeelden op 22 maart 2017:

  • ‘t Brugske Dadizele, Moorsledegem: Kinderen kregen kraantjeswater met een fruitsmaakje dat ze zelf konden kiezen (munt, rood fruit of citroen). Een grote PMD-zak met plastic flessen erbij moest aantonen dat er nog te veel plastic flessen worden gebruikt. De milieuvertegenwoordigers van de school legden uit hoe die zak voortaan veel kleiner kan.
  • Beverbos, Lichtervelde: tijdens de speeltijden boden enkele leerkrachten fris kraantjeswater aan. Aan de ouders werd vooraf gevraagd om enkel water mee te geven (en niet in een petfles). Het was een succes.
  • Middenschool Heilig Hart, Bree: 's middags kregen de leerlingen gratis 'watercocktails' (= kraantjeswater met verschillende soorten fruit aan toegevoegd bv. sinaasappel met munt, komkommer, citroen met limoen …). Ze konden eindeloos combineren met de verse ingrediënten. Kraantjeswater saai? Nee hoor! Daar zijn deze leerlingen nu wel van overtuigd.

6. Organiseer een blinde waterproeverij

Kraantjeswater = niet lekker? Neem zelf de proef op de som. Kies enkele flessenwaters, giet ze net zoals het kraantjeswater in genummerde karaffen en koel deze op dezelfde temperatuur. En dan: proeven maar! De leerlingen van Vrije Basisschool Uiterwaard (Dilsen – Stokkem) verkozen kraantjeswater boven alle andere waters!

Tip: hier vind je handige scorekaartjes voor de proeverij.

7. Maak duidelijk waar de drinkwatertappunten zijn

Het maakt niet uit of het nu om een nieuw of bestaand tappunt gaat, als het maar goed onderhouden wordt. De belangrijkste onderhoudstips op een rij vind je hier (http://www.drinkraantjeswater.be/nieuws/tip-drinkwatertappunten-onderhouden-doe-je-zo). Ook belangrijk: duid de drinkwatertappunten duidelijk aan. Werk hiervoor met pictogrammen en zorg ervoor dat ook jonge kinderen deze gemakkelijk kunnen begrijpen.

Tip: ook een keukenkraan kan een volwaardig drinktappunt zijn, mits het goed onderhouden is en enkel wordt gebruikt om te drinken.

8. Drinkfles in de hand, plastic flesjes aan de kant

Leg een datum vast waarop wegwerpflesjes niet meer welkom zijn op school en communiceer dit naar de ouders, zodat zij hun kinderen van een herbruikbare drinkfles kunnen voorzien. Of organiseer een gezonde actie (vb. gezonde ontbijtmandenverkoop) en doe met de opbrengst elke leerling een drinkfles of drinkbeker cadeau.

Tip: hier vind je kwaliteitsvolle drinkflessen aan een voordelig tarief (enkel voor kraantjeswaterscholen).

Organiseert jouw school een leuke actie zoals een kraantjeswaterdag of wordt er een nieuwe maatregel aangekondigd om kraantjeswater te promoten? Elk initiatief, groot of klein, verdient een vermelding op de website, social media of nieuwsbrief van drinKraantjeswater. Stuur dus gerust enkele foto’s en wat meer informatie rond het initiatief naar info@drinkraantjeswater.be.

Terug naar nieuwsoverzicht