Drinkwaterkwaliteit

Om het water te ontsmetten maakt De Watergroep gebruik van natriumhypochloriet, beter bekend als chloor. Dat heeft een langdurige werking en wordt slechts druppelsgewijs toegevoegd. Daardoor blijft het water ook tijdens het transport van het drinkwaterreservoir naar uw kraan bacterievrij.

De concentratie van chloor in het drinkwater is strikt gereglementeerd en blijft ver beneden de maximumnorm van 0,25 mg/l. Dit is heel weinig en is absoluut niet schadelijk voor de gezondheid. 

Waarom ruik je het dan? Chloor heeft een doordringende geur. Daarom kan je de aanwezigheid ervan bijna altijd merken, zelfs in heel lage concentraties. Met deze tips verdwijnt de chloorgeur heel snel:

  • Voor onmiddellijk gebruik: gebruik enkele druppeltjes citroensap.
  • Bij uitgesteld gebruik: laat het water even rusten (15 min.) in een open karaf. De geur en smaak zullen vanzelf verdwijnen.

Heel wat mensen geven smaak als hoofdreden om geen kraantjeswater te drinken. Nochtans lukt het niet iedereen om het kraantjeswater eruit te halen bij een blinde waterproeverij, integendeel. Neem de proef zelf op de som. Download de smaaktest en bijhorende smaakkaart.

Nog steeds geen fan van de smaak? Of wil je gewoon wat variatie? Voeg wat vers fruit of kruiden toe aan een karaf kraantjeswater. Zo maak je in geen tijd een gezond, verrassend lekker en verfrissend drankje. De combinaties zijn eindeloos! Enkele recepten.

Kalk of calcium is een mineraal dat zowel in leidingwater als in flessenwater aanwezig is: het houdt geen enkel gevaar in voor de gezondheid. De kalkaanslag op huishoudapparaten zorgt wel voor comfortproblemen.

Soms heeft het water tijdelijk een melkachtige kleur. Onterecht wordt dan gedacht dat dit kalk is. De melkachtige kleur heeft alles te maken met heel fijne luchtbelletjes in het water. In water zit namelijk opgeloste lucht. Bij daling van de druk en stijging van de temperatuur in de leiding vermindert de oplosbaarheid. Hierdoor komen soms heel fijne luchtbelletjes vrij, zoals bij het ontkurken van een fles champagne. De speling van het licht geeft dan een melkachtige kleur aan het water. In minder dan een minuut stijgen de luchtbelletjes naar de oppervlakte en verdwijnen uit het water. Dat wordt dan weer helder. Dit verschijnsel heeft geen invloed op de kwaliteit.

Hoe kalkaanslag vermijden?

De problemen als gevolg van kalkaanslag zijn te vermijden door de temperatuur van het warm water (op de plaats van opwarmen) op 60°C in te stellen. Kalk zet zich voornamelijk af bij hogere temperaturen.

Hoe kalk verwijderen?

Een lichte mate van kalkaanslag in kleine huishoudtoestellen is makkelijk te verwijderen met gewone azijn of met speciale producten die in de handel te koop zijn. Wacht dus niet tot uw koffiezet volledig is aangekalkt om dit klein onderhoud uit te voeren. Vaatwassers hebben meestal een ingebouwde waterontharder.

Kalkaanslag is vooral hinderlijk voor boilers en voor apparaten die op het warmwatercircuit zijn aangesloten. Om deze toestellen te beschermen kan u de plaatsing van een waterontharder overwegen indien het water overmatig kalkafzettend is.

De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in Franse graden (°F). Soms worden ook Duitse graden (°D) gebruikt. 1°F = 0,56°D.

Wanneer is water nu hard of zacht?

0-7 ° F                  heel zacht
7-15 ° F                zacht
15-22 ° F             gemiddeld
22-32 ° F             vrij hard
> 32 ° F                hard

Bekijk hier de hardheid van jouw water

Hard water bevat veel calcium en magnesium, twee elementen die onmisbaar zijn voor de goede werking van ons lichaam. Hard water is dus gezond, maar kan iets minder comfortabel zijn voor onze huishoudapparaten. Wanneer hard water verwarmd wordt of wanneer hard water in contact komt met lucht, bijvoorbeeld via de douchekop of aan de kraan, kan dit kalkafzetting veroorzaken. Bij elektrische apparaten kan kalkafzetting leiden tot verlies van energierendement. Bij hard water is bij het wassen ook meer wasmiddel nodig.

Je beslist uiteraard zelf of je een particuliere ontharder wil plaatsen. Twijfel je over de aankoop van een onthardingsinstallatie, neem dan volgende tips in overweging:

  • Ga hier na hoe hard jouw leidingwater is.
  • Laat de ontharder steeds installeren, afregelen en onderhouden door een vakman. Kijk regelmatig na of het toestel nog goed werkt en sluit een onderhoudscontract af met jouw installateur. Laat je waterontharder regelmatig, zeker 1 maal per jaar, grondig onderhouden door de leverancier of installateur van de waterontharder. Bij onvoldoende zorg en onderhoud van de ontharder kunnen er zich ook bacteriën in ontwikkelen.
  • Ontharding wijzigt de minerale samenstelling van het leidingwater. Calcium en magnesium worden vervangen door natrium. Hierdoor kan het leidingwater voor personen die een zoutarm/zoutloos dieet dienen te volgen, ongeschikt worden voor consumptie. Probeer daarom om de ontharder alleen aan te sluiten op de leiding die gaat naar toestellen die water opwarmen (zoals de verwarmingsketel, warmwaterboiler, vaatwasmachine en wasmachine). Indien dit niet mogelijk is, probeer dan om keukenkranen te voorzien van niet onthard water.