Onderhoud

Een tappunt of keukenkraan onderhouden, thuis of op een publieke plaats, doe je zo:

Een tappunt onderhouden doe je zo

Welk type kies ik?

Er bestaan drinkwatertapsystemen met en zonder koelsysteem. De tappunten zonder koelsysteem zijn het meest milieuvriendelijk. Kraantjeswater komt namelijk rechtstreeks uit ondergrondse buizen, waardoor het steeds fris is. Het verbruik moet wel voldoende hoog zijn zodat het water niet de kans krijgt op te warmen in de buizen.

Waterkoelers zijn toestellen die op de waterleiding (aan- en afvoer van water) én op het elektriciteitsnet aangesloten zijn. Ze zijn uitgerust met een ventilator en leveren een bepaalde hoeveelheid gekoeld water per uur. 

Naast de keuze voor al dan niet gekoeld water, zijn er nog tal van keuzemogelijkheden wat het type drinkwatertappunt betreft. Er zijn muur-, tafel- of losstaande modellen met of zonder filters, met warm water of zelfs met koolzuurgas ... 

Gezien de verschillende modellen en opties variëren de prijzen sterk. Je moet uiteraard ook rekening houden met de kosten van het onderhoud. Meestal worden drinkwatertappunten aangekocht door de gebruiker. Toch zijn er leveranciers waarbij ook huur, leasing of zelfs huurkoop mogelijk zijn. 

Als je meer dan één drinkfontein of tappunt plaatst, kies je best toestellen met een verschillende hoogte: kleuters kunnen bijvoorbeeld maar moeilijk bij de kraan van een staand model. 

Belangrijk: een goed onderhouden kraantje dat enkel gebruikt wordt om van te drinken, is een goedkoper maar volwaardig alternatief.

Plaatsing en gebruik

De locatie van het watertappunt is van belang voor het gebruik en de duurzaamheid.

  • Plaats het tappunt op plaatsen waar veel passage is: de sociale controle zal de levensduur positief beïnvloeden en passanten uitnodigen van het kraantjeswater te genieten. 
  • Het tappunt te kort bij de zandbak plaatsen zorgt er dan weer voor dat kinderen de drinkfontein gebruiken om hun handen af te spoelen. Bovendien kan het zand voor verstopping zorgen. 
  • Gebruik het tappunt bij voorkeur alleen maar om te drinken (en dus niet om handen te wassen, verfborstels uit te spoelen …). Doe dit ook als het tappunt geen fonteintje maar een keukenkraan is.

Extra tip rond koeling

De temperatuur van water beïnvloedt de smaak. Water, en dus ook kraantjeswater, smaakt het best wanneer het gekoeld is. Als het water uit de kraan niet koel genoeg is, kan je een waterkoeler op de waterleiding aansluiten. Wil je het water schenken, dan is het aan te raden karaffen in de koelkast te plaatsen. Om te vermijden dat geuren en smaken van andere etenswaren worden geabsorbeerd door het water, sluit je de karaffen best af. 

Hoe bescherm ik mijn watermeter en leidingen tegen de vorst? Wat doe ik als mijn leidingen bevroren zijn? En wat doe ik na de vorstperiode? Dat lees je hier.